Vaksinasjon

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Barnevaksinasjonsprogrammet

Alle barn tilbys vaksinasjon i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinene gis på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten, og de er gratis.

Oppfriskning av basisvaksiner

Selv om du ikke reiser til utlandet, anbefaler myndighetene at du oppfrisker vaksinene mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år. Du får resept på vaksinen hos din fastlege. Vaksinen kjøpes på apoteket og settes på legekontoret.

Du kan få influensavaksine fra oktober frem til influensasesongen begynner. Du kan få vaksinen hos din fastlege.

Les mer om hvem som bør la seg vaksinere.

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 17-19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Spesielt ungdom som skal delta i russefeiring har høy risiko. 

Nittedal Legevakt setter vaksinen. Du må betale for vaksinen, men det er gratis å få den satt. Kontakt legevakten for timebestilling. 

Vaksine mot humant papillomavirus (HPV) anbefales til alle unge kvinner for å forebygge for livmorhalskreft, og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV- infeksjon.

Les mer om HPV-vaksinen.

Kontakt helsestasjonen for timebestilling.

BCG-vaksine (tuberkulose)

I Norge diagnostiseres det hvert år 300-400 tilfeller av tuberkulose. De fleste tilfellene ser vi hos personer som er født i land med høy forekomst av tuberkulose, som har båret «sovende» bakterier i seg og så blitt syke uten å ha smittet andre.

Vi tilbyr BCG-vaksinasjon til uvaksinerte personer under 35 år med negativ tuberkulinprøve, som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose.

Skogflåttencefalitt

Skogflåttencefalitt er en type hjernehinnebetennelse du kan få ved flåttbitt. Du får resept på vaksinen hos din fastlege, vaksinen kjøpes på apoteket og den settes på legekontoret.

Les mer om skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine).

Det er enda ikke utviklet en vaksine mot Borreliose.

Reisevaksiner og reiseråd

For en del reisemål er det lurt å ta vaksiner før avreise. Se vaksinekartet for å se hvilke vaksiner som er anbefalt til de ulike landene i verden. Det er også ulike anbefalinger om du skal på en kort feriereise i forhold til langvarig opphold.

Les mer om reisevaksiner.

Du kan få vaksinen hos din fastlege. Reisevaksinering koster litt mer enn en vanlig legetime og betaling for selve vaksinen kommer i tillegg.

Les mer om vaksiner


Publisert: 28.10.2018 16.54.07
Sist endret: 12.11.2018 11.04