Nå blir det trygt i Lurslia

Bilde f.v.: Øyvind Løkke (Bane NOR), Vegard Stensæter (Peab), Geir Skari (Skiforeningen), Per Kristen Gisleberg (Nittedal kommune) og Tor Taugbøl (Bane NOR). Foto: Stine Strachan, Nittedal kommune.

På en fin vårdag krysser over 700 mennesker toglinja når de går fra Skistua på Sørli, Rotnes og skal opp til Ørfiske eller Høldippelen. Det er en usikret jernbaneovergang der opptil 10 000 mennesker i måneden må stoppe og høre om toget kommer før de går over.


Nå skal både Nittedals friluftsentusiaster og lokførerne slippe å bekymre seg. Bane NOR, kommunen og frivilligheten i Nittedal går nå sammen om et spleiselag for å fjerne overgangen og erstatte den med en kulvert.

Undergangen blir liggende femti meter nord for dagens krysningspunkt og vil komme på plass mellom 28.-30. september i år. For å få på plass kulverten må sporet tas vekk og det må selvsagt gjøres en helg Gjøvikbanen skal holde stengt på grunn av vedlikehold.


Arbeidet starter om ikke lenge, med hogst og rydding av omlagt turvei fram til jernbanesporet. Dette vil foregå på dugnad av ivrige skiløpere Geir Skari fra Skiforeningen har samlet. Hovedjobben blir gjort at Peab som har gjort en lignende jobb på Hadeland nylig.

Regningen som blir delt av Bane NOR, Nittedal kommune og Lokalutvalget i Skiforeningen.
Når undergangen er på plass vil det være mulig å gå på ski gjennom kulverten på vinteren og trille barnevogn på sommeren. Den gamle gangveien og overgangen vil bli stengt.


Geir Skari fra Skiforeningen representerer frivilligheten i Nittedal. Han koordinerer dugnad for blant annet hogst og søknad om søknadsmidler og andre tilskudd.

– Dette er fantastiske nyheter. Vi er mange som har ønsket denne undergangen i flere tiår. Nå blir det enda lettere for alle å komme seg trygt ut i marka på ski, sykkel og beina uten å bekymre seg for om toget kommer. En stor takk til politikerne og kommunen for utmerket samarbeid det siste året, det viser at gjensidig raushet og god dialog har gjort det mulig å få dette omfattende prosjektet kjapt gjennom, sier Geir Skari. 


– Folkehelse er at av styringsmålene våre i kommunen. Å gjøre det trygt og enkelt å bruke naturen er kanskje det beste vi kan gjøre for folkehelsa. Dette har vært et fantastisk samarbeid mellom Bane NOR, frivilligheten og kommunen for å få til, sier ordfører Hilde Thorkildsen. 

 

Bilde f.v.: Øyvind Løkke (Bane NOR), Vegard Stensæter (Peab), Geir Skari (Skiforeningen), Per Kristen Gisleberg (Nittedal kommune) og Tor Taugbøl (Bane NOR). Foto: Stine Strachan, Nittedal kommune.


Publisert: 05.07.2019 14.30
Sist endret: 05.07.2019 14.33

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?