Lytt

Skjønnlitteratur ungdom

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Outlaster
av Nina Borge

Om gaming, angst og skolevegring. Denne er også viktig og fin for voksne å lese!

Adrian leder et lag i Counter-Strike. De har blitt veldig gode og skal snart være med i en stor turnering. Gaminglivet går skikkelig bra! Men i hverdagen klarer ikke Adrian å gå på skolen. Foreldrene truer med å ta PCen hans hvis han ikke klarer det. Adrian kan ikke svikte laget sitt. De må vinne turneringen.

En spennende, morsom, lettlest, og sår bok. Den gir oss håp om at vanskelige perioder kan løse seg.

ForsidePerfekt ondskap
av Arne Svingen

17 år gamle Skage mener selv at han er ond og gjør alt han kan for å leve opp til det. Han er fosterhjemsgutt som nå bor i egen leilighet. Han er smart og skoleflink og stort sett opptatt av å pønske ut jævelskap. Men så flytter Mathea inn i leiligheten under han og alt blir mye verre.

Mørk, morsom og litt vond, med kølsvart humor og mye action.

Se om boka er ledig

Ligger i app-en BookBites både som bok og lydbok.

ForsideÅ lage en snøengel
av Kristine Helgesen

Beatrice er ikke som alle andre, det er hun smertelig klar over. Hun er en kunstnersjel som kanskje ikke helt forstår de sosiale kodene som “vanlige” folk forholder seg til. Den eneste venninnen, Charlie, er Beatrice’ rake motsetning. Hun er utadvendt, selvstendig og modig. Gjennom Charlie møter Beatrice en kunstner som vekker følelser i henne og hun velger å åpne seg mer enn hun egentlig tør. Gradvis avdekkes Beatrice’ bakgrunnshistorie og dette blir noe mye verre og mørkere enn vi forventer.

En stillferdig bok, men en sterk historie som suger tak i deg og fillerister deg og som sitter i lenge etter at du er ferdig med den.

Se om boken er ledig

Ligger i app-en BookBites både som bok og lydbok.

Arvingen
av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

En moderne Askepotthistorie om Lena. Hun begynner på ny vgs på vestkanten i Oslo. Her møter hun en glossy verden og kronprinsen av Norge. Det er romantikk og spenning fra første øyeblikk. Det blir varme sommerkvelder med festing og båtliv. Så skjønner vi at Lena flykter fra fortiden sin. Kan kronprinsen leve med Lenas fortid? En varm feelgood leseropplevelse!

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Alene gjennom
av Michael Stilson

Er du interessert i fotball? Følg Fredrik, fersk fotballproff 17 år, og livet på laget Hertha Berlin. Første uka blir han kasta uti serieåpning mot Bayern München. Fotball er mer enn å spille. Han får se det store økonomiske spillet i kulissene. Da er det viktig å ha gode venner. En skikkelig fin og spennende historie for alle fotballfans. Les også første bok om Fredrik: Bare spille ball.

Se om boken er ledig

Kan også leses eller høres i appen Bookbites.

Fra du så meg
av Eldrid Johansen

Sterk og intens #Metoo historie basert på et virkelig forhold. Karen har et forhold til læreren på folkehøgskolen. Forfatteren sier at historien må fortelles og håper den kan hjelpe ungdommer i denne situasjonen og at de skal tørre å si ifra. Helt enig! Jeg ble så sint på Karen sine vegne når jeg leste denne boken og jeg heier på henne til siste side!

Bøker som ligner:
Ser du dette av Sigrid Agnethe Hansen
Det jenter er lagd av Eleana K. Arnold
Lille ekorn av Linn T. Sunne

 

 

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

 

Det hjelper ikke å blunke
av Lene Ask

“Når du først har sett noe, kan du ikke viske det ut uansett hvor mye du blunker. Da hun kyssa Are traff en asteroide jorda. Den feide bort alt under føttene hennes. Nå står hun igjen i stillheten etter katastrofen» s. 54.

Lilly og Are har kjent hverandre siden de gikk i barnehagen. De går i samme klasse, er bestevenner og trener friidrett sammen. Men så forelsker Lilly seg i Are , det kan bare ikke skje, da kan alt de har sammen bli ødelagt. Det finnes bare en løsning, hun må konsentrere seg om løpingen. Hun skal bli best. Men det er ikke så lett å løpe fra seg selv. Småmorsom, sår, varm og vàr bok om å føle seg uttafor og usikker, og om å forelske seg.

 

Bok som ligner:
Hvem er jeg når du blir borte? av Kathrine Nedrejord

Se om boken er ledig

Hør her’a
av Gulraiz Sharif

Møt 15 år gamle Mahmoud, en fin fyr med mye på hjertet. Det er sommerferie og Mahmoud ser for seg en avslappende sommerferie med late dager, akkurat som alle sommerferier tidligere. Men denne sommeren blir annerledes. Onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan og Mahmod får i oppgave å vise han rundt i Oslo. Det byr på utfordringer. Og så er det lillebror Ali, hva er det som plager han?

Et fyrverkeri av en humorperle med en sår undertone. En bok som det hagler godord over fra alle kanter. Hør den som lydbok, det anbefales virkelig. Den ligger i bookbites.

 

 

Bøker som ligner
Nei, det tror jeg ikke finnes

Se om boken er ledig

Finnes også som ebok og lydbok i appen Bookbites

Ser du dette?Ser du dette? Av Sigrid Agnethe Hansen

Lettlest for ungdom på nynorsk

Sårt og vondt om å stå naken og avkledd foran hele ungdomsskolen.

Anna er bare seg. Helt vanlig, ganske stille. Plutselig blir hun sett av en som får henne til å skinne. En hun stoler på og åpner seg for. En som svikter henne sånn at hele verden faller i grus. Hvordan skal hun reise seg igjen? Dette er historien med den perfekte slutten. Boken gjorde meg sint opprørt glad og rørt!

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

 

Alt jeg vil er å kysse deg
av Charlotte Glaser Munch

Sara fyller snart 15 år. Hun er dødsforelska i naboen, han er 29. Dette kan bare ikke gå bra, kan det? Familien til Sara har flyttet “hjem” til Asker etter 9 år i Tromsø. Men for Sara er det Tromsø som er hjem. Det er ikke lett å finne nye venner og begynne på nytt når du er femten. Det blir ikke lettere av at hun forelsker seg i faren til gutten hun sitter barnevakt for. En stillferdig bok uten mye action, men likevel en bok som leses med katastrofefølelse og ubehag. Men Sara har mer å gå på enn du tror.

 

 

 

 

Bøker som ligner:
Linn T Sunne : Lille ekorn 

Eva Jensen : Noen roper navnet mitt

Se om boken er ledig 

Kan også leses som ebok i appen bookbites.

 

 

Alt jeg sier er sant
av Lisa Bjärbo

16 år gamle Alicia har en fantastisk selvtillit og tar sine egne valg. Hun har ingen planer om å kaste bort livet sitt på å lære unyttige ting, hun skal bli noe stort. Når hun bestemmer seg for å droppe ut av videregående slår ikke det så godt an hjemme. Alicia flytter inn til mormor og skaffer seg jobb på en kafé. Det er kanskje ikke så lett å bli noe stort som hun hadde trodd. Livet blir faktisk ganske kaotisk. Noen dør, den store kjærligheten dukker opp og alt blir ganske komplisert. Varm, morsom og litt sår historie om ei tøff jente som prøver å finne seg selv.

 

 

Bøker som ligner:
Heldigvis blir jeg ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg
Omg av Ingelin Røssland

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

 

 

 

Slepp meg
av Kathrine Nedrejord

Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. Anna liker best å være hjemme alene og lese og vil helst synes så lite som mulig, men skiller seg ut med sine mørke trekk og samiske tonefall. Amanda er selvsikker, pen og populær. Men hun er også manipulerende og kontrollerende. Når Anna prøver å finne ut hvem hun er på egenhånd, står Amanda i veien og hindrer henne. Klarer Anna og ta opp kampen mot Amanda?

Kathrine Nedrejords andre ungdomsbok er en spennende, morsom og gjenkjennelig fortelling om å tørre å ta egne valg for å finne seg selv.

Boken passer for ungdom 13 – 16 år.

 

Se om boken er ledig

Boken kan også leses som ebok  i appen Bookbites

 

Laura Dean driver og dumper meg
av Mariko Tamaki og Rosemary Valero-O´Connel

En tøff og søt tegneserie for ungdom om å være så forelska at man ikke får puste og om å være rotløs og finne sin plass i det slitsomme voksenlivet.

Dette er Freddys historie om kjærlighetssorg og om å være så forelska at men blir en dårlig venn. Hun er sammen med Laura Dean som kommer og går akkurat som det passer henne. Hun fanger Freddy og gjør henne myk og medgjørlig, så slipper hun henne og forsvinner. Freddy klarer ikke å tenke på noe annet enn Laura og er høyt oppe og forelska når de er sammen og såret og forvirra hver gang Laura dytter henne unna. Freddy bebreider seg selv hele tiden og lurer på hva hun gjør galt.  Så tar tar hun kontakt med kjærlighetsmediumet Anna Vice for å få hjelp. Og får å komme ut av denne situasjonen og snu den må man virkelig finne frem til det sterke i seg.

De flotte tegningene er i sort og rosa. Det gjør dem både tøffe og søte. De viser veldig godt alle følelsene til personene i historien.

Passer for deg som vil lese om kaoset ved å være ung voksen.  

Se om boken er ledig

 

 

Ljå
av Neal Shusterman


Tenk deg et framtidssamfunn der menneskene har blitt udødelige. Det er ljåene som bestemmer hvem som skal leve og hvem som må dø. Det kalles sanking. Citra og Rowan er ljåenes lærlinger. Bare en kan bli ljå og må sanke den andre. Både Citra og Rowan blir prøvd ut på grensen av det de kan tåle og forteller oss sin historie. Vi får også lese noen av dagboknotatene til de mektige ljåene. Superspennende!

 

 

 

Bøker som ligner:
Hunger games- bøkene av Suzanne Collins
Enkebyen av Thomas Enger

Se om boken er ledig

Kampklar
av Nina Rossing

17 år gamle Anja elsker fotball. Som fotballdommer gleder hun seg til å dømme en gutter-19-kamp. Det blir kampen fra helvete. En utslått og skjelven Anja våkner neste morgen til en vanvittig hatkampanje på alle sosiale medier. Det tar helt av og det blir etterhvert direkte farlig. Nå må Anja velge om hun skal gi opp alt hun elsker og forbli et offer eller om hun skal fortsette kampen. Dette handler om nettmobbing, fotball, vennskap, litt forelskelse, trusler, vold og mot. Underholdende, engasjerende, provoserende og umulig å legge ifra seg. Ikke bare for ungdom. ALLE voksne som har barn som driver med idrett burde også lese denne.

 

Bok som ligner:
Lille ekorn av Linn T. Sunne

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Flaggermusmusikk
av Tyra Teodora Tronstad

En magisk thriller! Flaggermusenes verden er mystisk og dagsaktuell. Bli med inn i da vel! Ellen bor sammen med moren og broren. Broren har merkelige anfall og mamma må reise bort deler av vinteren for å hvile. Ingen andre familier har det sånn. Vi blir fortalt om et virus som smitter fra dyr til menneske og får menneskene til å oppføre seg annerledes. Ellen blir også kjent med faren som hun hittil bare har hørt omtalt som "rasshølet". Denne passer for deg som liker historier om flaggermus, magi og sterke jenter.

 

 


Se om boken er ledig

OMG
av Ingelin Røssland

15 år gamle Maria er i ferd med miste fotfestet. Hun har en ganske kjip kjæreste og forholdet til bestevenninna er ikke så bra. Etter en fest som tar litt av blir barnevernet kontakta og Marias mor tar grep. Maria blir sendt til mormor på vestlandet. Indremisjonens vugge. Her skal Maria være noen uker, uten mobiltelefon eller PC og med bare mormor og en gjeng med religiøse ungdommer å henge med. Hun kommer til å dø av kjedsomhet! Løsningen blir å forføre prestens sønn. Lettlest nynorsk, spennende, morsomt og underholdende.

 

 

Bøker som ligner:
Danielle av Ida Jackson
Lett lykkelig av Linn T. Sunne

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

7 døgn for oss
av Anja Hitz

Tre 16 år gamle jenter møtes for første gang på en selvrealiseringsleir. Danske Kat, svenske Tessa og norske Silje har i utgangspunktet fint lite til felles. Kat er opprøreren med en litt trøblete bakgrunn og en egen evne til å havne i trøbbel. Tessa er “helsedronningens” datter, skoleflink og kjernesunn med et intenst behov for å løsrive seg fra sin kvelende mor. Silje er puslete og forsiktig, med en tendens til å bli usynlig i alle sammenhenger. I en “lånt” bil, med en “lånt” hund legger de ut på en reise i jakten på en far, jakten på hevn og jakten på frihet. Høyt tempo, spenning og humor.

 

 

Bøker som ligner:
Selma & Louise av Camilla Otterlei
Filmen Thelma og Louise
En sommer og fire jenter av Ann Brashares

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

 

Det Sara skjuler
av Kathrine Nedrejord

Lajla og Sara går første året på videregående. Sara er tøff, skoleflink og ambisiøs, du kødder ikke med henne. Lajla gjør litt mindre ut av seg, er mindre interessert i skolen og et stort fotballtalent. To nokså ulike bestevenninner, som deler det meste, og som syns livet er fint. Da Lajla en natt bråvåkner av at det banker desperat på vinduet, er den fine tida forbi. Den Sara som klatrer inn vinduet er bare en skygge av seg selv, tom i blikket og redd. Hva har skjedd med henne? En spennende bok om Lajlas jakt på den som tok den gamle Sara i fra henne. Og en fortelling om et sterkt og varmt vennskap som tåler en trøkk.

 

 

Bøker som ligner:
Hvem er jeg når du er borte av samme forfatter
Slepp meg av samme forfatter

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Mens Blücher sank
av Axel Hellstenius


9. april 1940 går Tyskland til angrep på Norge. Mens Blücher sank er en spennende og fin historie om hva som skjer den natten Blücher glir inn Oslofjorden. Karl, en ung matros forteller hva som skjer ombord på Blücher. Bjørg forteller hva som skjer i Drøbak denne dagen.

Roman for ungdomstrinnet.

 

 

 

Flere bøker som handler om 2. verdenskrig:
Kodeord overlord av Tor Arve Røssland
Gutten i den stripete pysjamasen av John Boyne

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Bare du 
av Anna Ahlund

16 år gamle John og søsteren Caroline på 18 er alene hjemme denne sommeren. Det fungerer fint helt til Caroline tar med seg den nye forelskelsen sin hjem. Møtet med Frank blir ikke helt som forventet. For hva gjør du når du faller pladask for kjæresten til søsteren din? Det viser seg at Frank gjengjelder John sine følelser så her er det duket for en sommer med mye drama.
En nydelig og varm kjærlighetshistorie med MYE sex og en god del forviklinger og drama. Fortalt av John i et direkte språk. Og John er en fin fyr som det er lett å bli glad i.

 

Bok som ligner:
Nærmere kommer vi ikke av Monica Steinholm

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

På vei mot toppen
av Angie Thomas

Ny dramatisk historie fra Garden heights! Bri er en talentfull ung dame på vei mot toppen som rapper. Mange er ute etter henne på veien. “Alle” har en mening om henne. Tilogmed spøkelset etter faren som også var rapper men som ble skutt når Bri var 6 år. Heldigvis har hun gode venner og en sterk familie hun kan stole på.

Angie Thomas er en spennende forfatter. Hun forteller fra miljøet hun vokste opp i. Det var et fattig strøk i USA med mye kriminalitet, narkotika og fattigdom. Hun er den første i sin familie med utdannelse. Moren tok henne med til biblioteket for å vise henne en annen verden. Det inspirerte henne til å skrive og det har hun gjort siden. På bloggen hennes står det at hvis du vil bli forfatter må du være forberedt på skrive skrive skrive og skrive om. Igjen og igjen.


Bøker som ligner:
The hate u give av samme forfatter

Danielle av Ida Jackson

Se om boken er ledig

Selma & Louise
av Camilla Otterlei

Hva gjør du når du er 15 år, den tidligere bestevenninnen din har bestemt seg for at du er en dritt, du er er venneløs og ensom og ferien nærmer seg? Du kaster deg om halsen på verdens beste kusine og håper på det beste. Hilde er forsiktig og sjenert, Louise er alt annet enn det Hilde er. I en stjålet bil er de klar for roadtrip. Det er duket for en actionfylt sommer. Kjærlighet, forviklinger og humor i en fartsfylt lettlest blanding.

 

 

Bok som ligner:
7 døgn for oss av Charlotte Glaser Munch og Anja Hitz

Se om boken er ledig

Papirfly
av Liv Gulbrandsen

Når faren din dør brått og uventet og mamma syns det er en god idè at du skriver fiktive brev for å bearbeide følelsene dine. Problemet er at June ikke helt har fått med seg det der med fiktive. Første brev går til farens hemmelige elskerinne, som ingen visste om før hun dukket opp i begravelsen. Verken naboer, psykologer eller politiet slipper unna Junes brev. Sårt, trist, mørkt og hylende morsomt. Død og sorg presentert som situasjonskomikk, fortalt i et lett og muntlig språk.

 

 

 

Bok som ligner:
Livredd for å leve, dødsredd for å dø av Bjørn Sortland

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Forsidebilde av boken BrådyptBrådypt
av Elin Viktoria Unstad


For tre måneder siden druknet 16 år gamle Vilja. I 23 minutter var hun død. Etter det er ingenting som før. Vilja er redd, hun føler seg forfulgt, men det er ingen som tror på henne. Ikke en gang da hun blir kidnappet. For hun ble kidnappet, ble hun ikke? Vilja stoler ikke på seg selv lenger, kan det virkelig stemme at alt bare er hallusinasjoner? Historien fortelles i korte kapitler som veksler mellom nå og for noen måneder siden da hun traff Eric med C for første gang. Gradvis får vi et bilde av ulykken og tiden etter. Dette er en psykologisk thriller som suger tak i deg fra første side. Vi dras inn i Viljas forvirrede hverdag der det er umulig å si hva som er virkelighet og hva som er fantasi.

Bøker som ligner:
Malstrøm av Caterina Cattaneo
Vi var løgnere av E. Lockhart

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Fri
av Juno Dawson


17 år gamle Lexie, er ute å kjøre. Hun har tilgang på MYE penger og ingen voksenkontroll rundt seg. Hun lever et jetset-liv helt uten hemninger. Den dagen Lexie nesten mister livet i en overdose er det storebroren Nikolai som tar grep. Han får henne inn på en eksklusiv rehabklinikk. Ungdommene som bor her lider av alle former for avhengighet, det er anorektikere, alkoholikere, narkomane og psykisk syke ungdommer som virkelig trenger hjelp. Det er Lexie som forteller historien, og det gjør hun med et ganske så direkte språk, mye humor og selvironi. Dette er en lettlest feelgood-bok om et tøft tema. Det er også en varm kjærlighetshistorie og en historie om å finne seg selv.

 

Perfekt for fans av Orange is the new black!

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.


Publisert: 30.03.2020 20.31
Sist endret: 21.04.2021 12.15