Lytt

Skjønnlitteratur voksne

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Forside Nakken vil ikke bøye segNakken vil ikke bøye seg
av Per Knutsen

I det han åpner beltet hans og stikker hendene nedi, går det opp for gutten : Han har alltid visst at dette kom til å skje.

Theo har det ikke så greit hjemme så han henger mye ute. Fortvilet, redd og sint, men med en voksende styrke, leter Theo etter trygge voksne som tåler sannheten og som kan gi han den tilhørigheten han trenger.

En nærmest fragmentarisk oppvekstroman, klaustrofobisk og ubehagelig. Vond, sår, trist og utmattende, men likevel full av håp. For nakken vil virkelig ikke bøye seg.

Se om boka er ledig

Boka kan leses som ebok i appen BookBites

Forside Nesten sanne historier om Rune Lisbeth BergNesten sanne historier om Rune Lisbeth Berg
av Rune Berg

Jeg hadde drukket nesten en kvart flaske Vademecum før jeg kom. Selv om det visstnok inneholdt mye alkohol, følte jeg meg ikke så full. Bare kvalm. Og med en formidabel ånde.
Bli med Rune tilbake til oppveksten på Giske. Et lite forblåst øysamfunn der religionen står sterkt og bygdeoriginalene florerer. Lille Rune passer ikke helt inn, han er litt naiv og har ganske dårlig dømmekraft, men det er ingenting å utsette på eventyrlysten.

En perle av en bok som oser av barndomsminner og nostalgi, spekket med lun og absurd humor og tonnevis med sjarm. Har du sansen for Are Kalvø så liker du nok denne også.


Se om boka er ledig

Boka kan leses som ebok i appen BookBites

Forsiden på bokaKlara og solen 
av Kazuo Ishiguro
 

Kan kunstig intelligens oppleve ekte kjærlighet 

Vi er i en fremtid hvor foreldre kjøper Kunstige venner til barna sine, roboter som holder ungdommene med selskap og hjelper dem i overgangen fra barn til voksne. Klara blir kjøpt av moren til Josie og vi følger historien til Klara fra butikkvinduet og inn i familien til jenta, som blir sykere og sykere. 

Historien sees fra Klaras vinkel og hun følesmer og mer som et "ekte" menneske. Samtidig  vi selv tolke og forstå verdenen rundt dem. Dette er fortellingen om Josie og Klara, men også et bilde av en dystopisk fremtidsverden med store forskjeller og mennesker som driver lenger og lenger bort fra hverandre. 

Kan også leses som i appen Bookbites. 

Vegetarianeren  
av Han Kang 

En lett absurd liten perle fra Sør-Korea. En dag bestemmer Yeong-hye seg for å slutte å spise kjøtt. Hun har hatt en drøm, er den eneste forklaringen hun gir, når familien spør henne om hvorfor. Valget blir sett på som galskap av familien hennes, og det rulles opp en uvanlig og gåtefull historie. Gjennom blikkene til hennes mann, svigerbror og søster, følger vi Yeong-hyes reise inn i vegetarismen, protesten og kanskje galskapen? Dette er en roman som reiser eksistensielle og politiske spørsmål, i et lett språk som åpner for undring. Mørk og mystisk, drivende og akkurat passe sprø. 

Se om boka er ledig

Boka kan leses som ebok i appen BookBites

Forsiden på bokaFortellingen om øde 
av Ida Agazi Høier 

Vi er i Tyskland på 30-tallet. Dr. Carlo Ritter er en litt naiv tannlege som drømmer om å leve i ensomhet på øya Galapagos. Han er lei av storbylivet, lei av å drikke portvin på kafé, og lei av kona si. Dr. Ritter vil bli naturist og vegetarianer for å kunne leve på øya til han blir 140 år. Fordi han aldri mer skal spise kjøtt trekker han ut alle tennene før avreise. Men det blir ikke som han tror. Menneskets tro på at forandring gjør allting bedre slutter aldri å overraske. Og dette at vi er flokkdyr blir undervurdert så til de grader. Det er lett å leve seg inn den desperate ensomheten og frykten han føler. Boka er til tider litt klaustrofobisk og har godt driv. Det er et billedlig, beskrivende språk, som skildrer øyas tøffe landskap. Og innimellom får vi se ting fra øyas perspektiv. Ensomheten driver han til å utvikle et litt spesielt forhold til en øgle. Men etterhvert dukker det opp uvelkomment besøk til øya…. 

Bøker som ligner:  
Dyrene i Afrika av Erlend Loe 

Se om boken er ledig

 

Ligger som ebok i appen Bookbites

Forsiden på bokenOverleverne 
av Alex Schulman
 

 
Dette er en følsom og sterk fortelling om brødreforhold og om å gjenoppleve barndommen som voksen, en barndom preget av til tider omsorgssvikt. Tre brødre møtes for å spre asken etter moren ute ved landstedet der de tilbrakte somrene som barn. Ingen av dem har besøkt stedet på tjue år, og med årene har de glidd fra hverandre. Reisen ut dit gir dem mulighet til å nærme seg hverandre igjen, og til å forstå hva som skjedde den gangen de bare skulle leke, men ingenting ble det samme igjen. Alex Schulman skildrer hvordan et felles minne kan oppleves helt ulikt, og hvordan dette påvirker livet som voksen og forholdet til de som burde vært oss nærest. Romanen er medrivende og minner om en kriminalroman i formen.  

Bøker som ligner: 
Glem meg av Alex Schulman 

 Se om boken er ledig

Ligger som ebok i appen Bookbites  

Forsiden på bokaEn tilfeldig nordmann 
av Lars Saabye Christensen
 

Møt Gordon Mo, en noe mistilpasset og grå byråkrat med plettfri vandel. Han jobber i Landbruksdepartementetm er pliktoppfyllende og gjør ikke mye ut av seg. Du kan regne med Gordon Mo, men det er det ingen som gjør. I det siste har han blitt rammet av et indre trykk som resulterer i at han “koker over”.  En dag blir han beæret med kake på jobben. Dessverre takler han ikke det så godt. Neste dag jobber han ikke lenger i departementet. Heldigvis, eller muligens uheldigvis, er det noen som trenger en mann som koker over.    

En ellevill og forvirrende historie, befolket med originaler og rare karakterer, fortalt i et godt språk med masse situasjonskomikk og reinspikka tøv. Men under ligger en besk samfunnskritikk og et oppgjør medkrenkelseskulturen.  

Ligger både som ebok og lydbok i Bookbites 

 

ForsidePrivatlivets fred
av Selma Lønning Aarø

I Privatlivets fred utforsker Aarø virkelighetlitteraturens etiske dilemma fra forfatterens synspunkt. Hovedpersonen er en kvinnelig forfatter i 40 årene med mann, tre barn, manustørke og skral økonomi. Så blir hun endelig inspirert av venninnen X sin historie. X gir forfatteren fullmakt til å skrive historien, men angrer når hun ikke kjenner seg igjen i historien. Hva skal forfatteren gjøre? Hvor mye kan man tillate seg å skrive om et annet menneske og hvem eier historien som blir fortalt? Er alt lov hvis man kaller det fiksjon? Privatlivets fred er også en historie om relasjoner, familieliv og vennskap. Boken er preget av en humoristisk og satirisk skrivestil som Aarø er kjent for.

Bøker som ligner:
Selma Lønning Aarø: En rekke avbrutte forsøk
Janne Stigen Drangsholts bøker om Ingrid Winter

Se om boka er ledig

Boka finnes også i appen Bookbites

ForsideOm tre dager er jeg fri
av Runo Isaksen

Bergen 2021. Midt i koronaepidemien kjøper forretningsmannen Konrad Riber et hotell. Han gir sønnen Charlie ansvaret for utsmykkingen. Charlie leier inn kunstneren Synna. Men hvem er Synna? Historien fortelles i seks korte kapitler gjennom blikkene til de som står henne nær. Venninnen Elvira, med det rotete kjærlighetslivet. Moren Jakobine, som har hatt et tøft liv. Bestemoren Maja som har brukt hele livet til å ta seg av andre. Når det er bare noen timer til den offisielle åpningen er resepsjonen fortsatt ikke ferdig og Synna er umulig å få tak i. Hvem er hun egentlig, hvor er hun og hva har hun gjort? En historie med driv i, spennende, forvirrende og engasjerende.

 

Se om boka er ledig

Boken kan leses i app-en Bookbites

ForsideVi tøyler tidevannet
av Vendela Vida

Varm og sylskarp oppvekstroman fra San Francisco. Vi møter tenåringsjenta Eulabee og bestevenninnen Maria Fabiola i et overklassestrøk i San Francisco på 1980-tallet. De kjenner hvert gatehjørne og hver strand, og på jenteskolen de går på, er det de som regjerer gangene. En dag på vei til skolen blir de utsatt for en ubehagelig hendelse. Men Maria Fabiolas versjon av det som skjedde, er helt annerledes enn Eulabees, og Eulabee nekter å gå med på venninnes løgn. Da Maria Fabiola like etter forsvinner, begynner Eulabee å stille spørsmål ved hva som virkelig er sant og ikke. Det er en varm skildring av forholdet mellom unge jenter: makten som ligger i popularitet, ferden mot selvstendighet, de nådeløse vennskapsbåndene. Vakkert og troverdig skildrer Vida ungdommens forvirring og skjønnhet, samtidig som hun serverer en sitrende forsvinningsgåte.

Noe som ligner:
Oppvekst- og vennskapsbeskrivelsene minner om “Mi briljante venninne” av Elena Ferrante

Se om boka er ledig

Boken kan leses i app-en Bookbites

Forside Kvinnen som forsvantKvinnen som forsvant
av Emily Gunnis

13 år gammel blir Rebecca Waterhouse vitne til at faren dreper moren. Det er en hendelse hun aldri snakker om. 50 år senere skal hun bli bestemor for første gang. Da datteren hennes forsvinner fra sykehuset med sitt nyfødte og alvorlig syke barn blir Rebecca tvunget til å ta et oppgjør med egen fortid. Historien fortelles i to tidsperspektiv. Dagens desperate leting etter Jessie og babyen, og Rebeccas bakgrunn som begynner med foreldrene hennes under andre verdenskrig. En bok for deg som liker slektshistorier med mye drama og sterke følelser.

 

 

Bøker som ligner:
Kate Morton og Catherine Webb sine bøker

Se om boka er ledig.

Boka ligger i appen Bookbites som e-bok og lydbok.

Forside to ord for ødeleggelseTo ord for ødeleggelse
av Sandra Kolstad

Frida møter Nina og forelsker seg hodestups. På ganske kort tid flytter de sammen og Frida mister gradvis seg selv. Nina definerer forholdet og livet.

Det er sårt, varmt, vakkert og vondt. Boka er lettlest med veldig korte kapitler. Historien veksler sømløst mellom nåtid etter bruddet og tiden fra de møttes og ble et par. Det som starter som en kjærlighetshistorie endrer seg raskt til en studie i å leve med en psykopat. Det handler om å miste seg selv fullstendig. Engasjerende og provoserende å lese. En intens fortelling om kjærlighet og makt.

Se om boka er ledig.

Boka kan leses i appen Bookbites.

Forside Egen maske førstEgen maske først
av Camilla Bogetun Johansen

Ulla Morild Hansen er ikke som andre 29-åringer. Hun er uføretrygda, bor på hybel i kjelleren til tanta si, leser mye, tenker enda mer, og omgås ingen. Men så blir hun kastet ut av hybelen. Da bestemmer Ulla seg for å bli miljøaktivist. Hun kvitter seg med mobiltelefonen og legger ut på en reise som går litt over stokk og stein.

Dette er situasjonskomikk og pinligheter med en mørk undertone. Ulla er sær, intelligent nok, men sosialintelligensen skorter det litt på. Gradvis avdekkes en oppvekst som ikke har vært helt etter boka. Hvor har det blitt av moren hennes og hvorfor virker Ulla så redd? Morsomt, trist og forvirrende. Historien er skrevet som en tett tekst, uten avsnitt og kapitler

Bøker som ligner
Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen
Pladask av Erik meling Sele

Se om boka er ledig.

Kan også leses i appen Bookbites.

Forsiden Biblioteket i ParisBiblioteket i Paris
av Janet Skeslien Charles

Dette er en hyllest til bøker, bibliotek og leselyst!
Boken er gitt ut i forbindelse med 100 årsjubileet til det amerikanske biblioteket i Paris. Vi blir kjent med Odile og de andre ansatte ved det amerikanske biblioteket i Paris, i 1939. Det er en dramatisk tid. De ansatte hiver seg inn i kampen mot nazistene. Bl. a låner de ut bøker til jøder i skjul. Hele tiden nevnes kjærligheten til boka, hva bøker betyr for folk og hva biblioteket er. Særlig i krigstid. Vi blir også med til Montana i 1983 og møter Lilly. En ensom tenåring som elsker alt som er fransk. Hun oppsøker den mystiske franske naboen. De 2 historiene flettes sammen. Jeg ble revet med og gledet meg hele tiden til å lese videre!

 

Bøker som ligner:
Victora Hislop: Øya

Se om boka er ledig

Kan også høres som lydbok Bookbites.

Forside SannhetenSannheten – En flyktnings historie om da hjemlandet ble rammet av innsyn og ærlighet.
av Knut Nærum.

En spennende historie om et overvåkningssamfunn. Her finner du samfunnsdebatt og skråblikk på åpenhet, både i offentlig og privat sfære. Jeg vil absolutt si det er en spennende bok med mening. Jannike er 41 år og bibliotekar. Så tok hun oppdrag i Innsynet, som overvåker alle. Nå er hun flyktning i de svenske skoger. Jeg hører Knut Nærums ironiske og litt stakkato stemme hele tiden mens jeg leser. Dette er også med kjærlighet til litteraturen, forfattere og bibliotek. Det er spennende og det er morsomt! Boka er i serien, De ti bud. Sannheten spiller på det 8. bud: Du skal ikke tale usant om din neste.

 

Se om boka er ledig

Kan også leses i appen Bookbites.

Sanger om våpen 
av Jennifer Clement 

Romanen med den engelske tittelen «Gun. Love» tar for seg USAs kjærlighetsforhold til skytevåpen og de smertefulle konsekvensene dette medfører. 
Fjorten år gamle Pearl bor i en ødelagt bil i en bilpark i Florida sammen med moren sin. Pearl har eget rom i forsetet og moren i baksetet, og bagasjerommet er fullt av minner fra et tidligere liv. De to overlever på pulvermelk, insektsspray og kjærlighet til hverandre, helt til moren forelsker seg i Eli Redmond og får en pistol i kjærlighetsgave. Pearl blir tatt inn i varmen hos meksikanske Corazón, som elsker å pusse våpen og høre Pearl synge. Dette er en fortelling om kjærlighet, utenforskap, tilhørighet og vold skrevet i et poetisk vakkert språk.  

Minner om morderballadene til Johnny Cash og Nick Cave!

Se om boka er ledig 

Kan også leses i appen Bookbites.

Grønne fingre søkes
av Annika Estassy

Det er sommer, ferietid og varmt. Leyla og sønnen Hugo på 6 år trenger å komme seg bort fra storbyen en stund. Leylas mann har nok en gang hatt et raseriutbrudd og Leylas blåmerker lar seg ikke lenger bortforklare. I det lille tettstedet Måneby bor den eldre damen Agnes. I år er ingenting som det bruker, hun er i dårlig form og orker ikke å ta seg av kolonihagen sin. Løsningen blir en annonse på nettet; kolonihytte leies ut i bytte mot hagestell og tilsyn. Det blir Leylas billett til trygghet. Boka har et stort og fargerikt persongalleri, det er en lettbeint og varm bok med en god dose situasjonskomikk og litt alvor.

Feelgood med en dose “feelbad”. Ypperlig sommerlektyre.

Bok som ligner:
Blondehuset av Heidi Bjørnes

Se om boka er ledig

Du finner den også i Bookbites

Opprykk
av Trygve Skaug

Denne mannen trenger kanskje ikke noen presentasjon. Han er godt kjent som musiker og poet. I tillegg til å ha gitt ut flere diktsamlinger er han også kjent for sin instagramkonto. Denne samlingen inneholder utvalgte dikt fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste og en del nye dikt. Som alltid i Skaugs dikt er det mye livsvisdom og kjærlighet. Det er kort og lekent, ofte finurlig og litt bittersøtt. Og noen av diktene treffer deg rett i magen.

 

 

jeg husker far sa

lek med henne

dere er jo like gamle

så lukket de døra

og vi satt og så på hverandre til selskapet var ferdig

nå tar jeg igjen

for tror du ikke det er det jeg egentlig gjør

når jeg triller ham inn

på dobbeltrommet

og sier sees på lørdag

prøv å snakke litt med romkameraten din

innimellom da

dere er jo like gamle

 

Se om boka er ledig

Du er nok
av Victoria Dalsberget

Dalsberget har instagramkontoen enkel_poesi med over 40 000 følgere. Dette er hennes debut som forfatter, en diktsamling om kroppsfokus, om å ha tro på seg selv og være fornøyd med den man er. Enkle, oppmuntrende dikt som det er lett å kjenne seg igjen i. Illustrert av Alida Husby.

Og siden det nærmer seg sommer kan kanskje dette diktet passe:

 

 

 

til deg som har gjemt deg

til deg som har holdt deg hjemme fra stranda

til deg som har takket nei til en is

og gått med altfor stor genser

i varmen

til deg som har latt fine kjoler

henge i skap og som har ført

krig mot deg selv

livet er nå. 

 

Se om boka er ledig

Finnes som lydbok i bookbites 

Tistelhonning
av Sara Paborn

Sommeren 1955 forelsker 17 år gamle Veronica seg hodestups i kunststudenten Bo.

I 2019 befinner den tidligere suksessrike samlivscoachen Ebba Lindqvist seg i et følelsesmessig kaos. Etter en svært offentlig skilsmisse er det ingen som vil ha samlivsrådene hennes lenger. Nå skal hun skrive en reportasje om hemmeligheten bak langvarige ekteskap. Det går ikke helt som planlagt. Det viser seg at intervjuobjektet ikke er så interessert i å snakke om det 60 år lange ekteskapet sitt. Hun er mer opptatt av sin ungdoms store kjærlighet. Den som glapp.

Historien beveger seg mellom sommeren 1955 da biene invaderte pensjonatet på Bjärehalvøya og Ebbas kaotiske liv i 2019. Gradvis avdekkes to vidt forskjellige kjærlighetshistorier. Bittersøt, varm og underholdende feelgood med en forfriskende fortellervinkel.

Boka ble nominert til Årets bok i Sverige i 2020.

Se om boka er ledig

Ein lykkeleg slutt
av Maren Uthaug

Familien Christiansen har en historie som er så spesiell at den får andres til å blekne. I generasjoner har de jobbet med de døde og gravferder. I generasjoner har de også vært ensomme avvikere. Dette er en fabelaktig fortelling som ikke er for sarte sjeler. Ubehagelig, ja, men først og fremst fascinerende og altoppslukende. Også en historisk roman som forteller om gravferdsskikker, sykdom og fattigdom gjennom de siste par århundrene. En uhyrlig spennende historie med mye mørk humor, fortalt med overskudd.

 


Bøker som ligner:
For det historiske: Søsterklokkene av Lars Mytting
For det mørke: Tvillingenes dagbok av Agota Kristof

Se om boka er ledig

Kan også leses i appen Bookbites.

Det regnet fugler
av Joyce Saucier

Tre eldre menn har valgt å leve det som er igjen av livene deres i hemmelige hytter i skogen. Vekk fra fortidens forpliktelser, lever de som de selv ønsker, i frihet. Ensomheten rykkes i når det kommer to kvinner til skogen. Den ene er en fotograf, som jakter på historier fra storbrannene som herjet området for mange år siden. Den andre er en eldre kvinne, som har flyktet fra en psykiatrisk institusjon. Dette er fengslende lesning om alderdom, natur og frihet. Karakterene er spennende og originale, og er skildret på en kjærlig måte. Et mystisk bakteppe pakker det hele inn, og gir en leseopplevelse av de sjeldne.

 

Bok som ligner:
Ut og stjæle hester av Per Petterson

Se om boka er ledig

Kan også leses og høres i appen Bookbites.

 Jeg vil våkne til verden
av Karoline Brændjord

Årets begivenhet er denne vakre diktsamlingen om en mors selvmord. Til tross for temaet, er ikke dette gravalvorlig lesning. Forfatteren har et undrende og våkent blikk og språk, som er rettet mot verden, naturen, livet og lyset. Diktene er ofte såre, men håpefulle. Fortelleren i diktet vektlegger hvordan hun er lyset - i motsetning til alt det mørke - hun skriver innledningsvis at hun er verdens største lykt. Dette er tilgjengelig, forståelig poesi som gir næring til sjela. Karoline Brændjord vant Tarjei Vesaas debutantpris og Kritikerprisen for 2020 for denne.

Se om boka er ledig

Kan også leses i appen Bookbites.

I godt selskap
av Naoise Dolan

Ava er 22 år og bor i Hongkong mens hun prøver å finne ut av livet. Hun møter britiske Julian: styrtrik og kjekk, og hun flytter inn. De holder hverandre på en armlengdes avstand, og har en relasjon basert på penger og sex. Men en dag møter Ava Edith. Ting faller på plass. Ting føles tryggere. Men Ava klarer ikke å gi slipp på Julian, og hun forteller ikke de to om hverandre. Hvorfor tar Ava de valgene hun tar? Hvis du liker å lese om komplekse, litt merkelige hovedkarakter, er denne boka til deg. Dette er en frisk, moderne og global kjærlighetshistorie, som portretterer veldig godt tida vi er i.

 

Bøker som ligner:
Sally Rooney: Alle andre og Samtaler med venner
Anna Hope: Forventning
Nora, eller brenn Oslo brenn

Se om boka er ledig

Kan også leses i appen Bookbites.

ForsidePladask
av Erik Meling Sele

Møt Frank, 30 år gammel ungkar, deltidslærer og krimforfatter. Da han skal ha seksualundervisning med klassen og temaet er forelskelse får han problemer. 10C forstår ingenting, forklaringen er enkel, han vet ikke hva han snakker om. Han har aldri vært forelsket. En natt drømmer han at han møter den store kjærligheten. Forelskelsen sitter hardt i og Frank bestemmer seg for at dama finnes og begynner å lete etter henne. Dermed starter en surrealistisk jakt der det virker som Frank totalt har mistet bakkekontakten. Og i jakten treffer han den ene personen mer rar og sær enn den andre.

Sært og morsomt med mye situasjonskomikk og en hovedperson som vel er helt på grensen til å lide av en eller annen personlighetsforstyrrelse.

Bøker som ligner:
Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen
Irma Dahl – den dedikerte begravelsesagenten av Kristine Storli Henningsen

Se om boka er ledig

Kan også leses i appen BookBites.

Forsiden av bokaDen gylne tigeren 
av Hanne Eik

En feelgood-roman med en ekstra dimensjon. Julie bor i Singapore med mannen sin. De lever et luksusliv med tjenere, det er mingling og shopping. Julie lengter etter noe mer. Hun vil bli mamma og ha et normalt liv. Etter en familiekrise befinner Julie seg plutselig i jungelen i Malaysia med Temiarfolket. Hun bor en periode sammen med dem i landsbyen deres. Dette er styrken til forfatteren! Å skildre miljøer og lage troverdige mennesker. Forfatteren er biolog, og det forklarer kjærligheten til naturen, og det samspillet mellom natur og mennesker som kommer så godt frem i historien.  

En bok du blir glad av å lese! 

 

Hvis du liker denne boka liker du kanskje også bøkene til Anne-Cath Østby som også har bodd mange steder i verden og skriver om mennesker hun har møtt. 

Se om boka er ledig
Boken kan også leses som e-bok i appen BookBites

Forsiden på bokaEn av tingene ved mitt hjemsted
av Ole-Petter 
Vaaten
 
 
Dette er en diktsamling, med folkelige og lett tilgjengelige dikt. Diktene er uten titler og samlingen kan nærmest leses som en roman. Vaaten gir oss glimt fra oppvekst og voksenliv. Han gjør det nære og personlige allmenngyldig. Vi kan lett lese våre egne liv inn i diktene. 
Hovedtema i samlingen er fraværet av en far, tapet av et mannlig forbilde. 
Diktene er røffe, direkte og vonde, men også vakre og fylt av kjærlighet og håp for framtida. De har en deilig rytme som står godt til det barske og såre.  
Vaaten minner om Levi Henriksen i skrivestil. Begge skriver nøkternt og lavmælt om hverdagslivet.  
 
Se om boka er ledig 
Boken kan også leses som e-bok i appen BookBites 

 

Forsiden på bokaHilsen Ruth
av
Ingrid Tørresvold 

Boken tar for seg utenforskap i unntakstilstander. En nesten drepende hetebølge fører med seg ukontrollerbare branner, vannmangel og uttørking av alt og alle. Nesten alle rike og priviligerte reiser til Nord-Norge der varmen er til å holde ut, men hovedpersonen Ruth er igjen i storbyen der hun har deltidsstilling på en kafe. Romanen dreier seg om hennes forsøk på å bli venn med en yngre kollega.  Men Ruth er en sosial outsider som ikke takler det sosiale spillet. Hun lyver for å konversere og for å føle seg viktig.  Boken har veldig gode og troverdige karakterer. Ruth er en karakter det er lett å bli glad i og som blir hos deg lenge. 

 


Bøker som ligner:
Elling-bøkene av Ingvar Ambjørnsen 
Klimakvartetten av Maja Lunde 

 
Se om boka er ledig 
Boken kan også leses som e-bok i appen BookBites

Fremside av bokenEtter hvert vil øynene venne seg til mørket
av Bruno Jovanovic

Forlaget omtaler boka som “en nådeløs debutroman om hva utenforskap koster”. Den handler om en sønns vanskelige forhold til sin psykisk syke mor. 

Vi møter den homofile innvandreren Damjan fra Bosnia. Han er på vei til sykehuset for å hente den psykisk syke moren etter nok en innleggelse. Denne gangen skal hjelpe henne selv og låser henne inn i leiligheten sin. Han vil passe på henne, sørge for at hun blir normal. Men selv kjæresten får ikke vite om Damjans mor, og det blir en stor og ødeleggende hemmelighet. Dette er et smertefullt mor-sønn drama.  
Boken har mange gode litterære kvaliteter, ikke minst et godt og stramt språk som flyter lett.  

Andre bøker om psykisk syke mødre: 
Tingenes tilstand av Sandra Lillebø 
Mødre og døtre av Tiril Broch Aakre
 

Se om boka er ledig 

Boken kan også leses som e-bok i appen BookBites

Eleanor Oliphant har det helt fint
av Gail Honeyman 

En morsom og mørk bok om ensomhet. Eleanor er alltid alene og tenker at hun har det fint. Hun trenger ingen. Hun ser på seg selv som en overlever. Så får vi bli med henne på en famlende ferd ut i en sosial verden. Dette er en bok som sitter i deg lenge etterpå og som jeg har tenkt mye tilbake på. Den tar virkelig ensomhet på alvor på en måte som gjør at vi hele tiden føler på latteren og gråten. Boka markedsføres på fronten som morsom, rørende og uforutsigbar. 

Se om boka er ledig

Kan også leses og høres i appen Bookbites.

ForsideFøling : roman
av Ragnhild Eskeland

Dette er en roman om diabetes, om å vokse opp, om å være ung og kampen for å akseptere seg selv.
Handlingen er forfatterens egne opplevelser av sykdommen.
Vi følger henne fra hun som liten jente får påvist diabetes type 1 til et voksenliv der hun får problemer som følge av neglisjering av sykdommen i ungdomsårene. Hun har problemer med å akseptere alle forholdsregler: Hun røyker, drikker, har uregelmessig døgnrytme og passer ikke på blodsukker og insulin. Vi får innblikk i hennes møte med støtteapparater.
Det er intens og direkte roman som på glimrende måte skildrer hvordan det er å leve med kronisk sykdom, hvordan det innvirker på alle de tingene i livet vi ellers tar for gitt og aldri tenker over. Den tematisere også skammen, angsten og mindreverdighetskompleksene knyttet til sykdommen.

Se om boka er ledig

Kan også leses som ebok i appen BookBites.

ForsideGlem meg
av Alex Schulman

Boken ble kåret til beste svenske roman i 2017. Den føyer seg inn i rekken av selvbiografiske romaner fra forfatter Alex Schulman. Den handler om morens alkoholisme og hvordan den påvirket han og familien i over 30 år.
Schulman har gode minner om en kosete og rampete mor fra de tidligste barneårene. Men så begynner moren å drikke og blir en annen. Hun blir en aggressiv, avvisende og utilgjengelig person som stenger seg inne på rommet i dagesvis. Barna finner flasker i alle skap som de smugler ut for å pante. De må leke stille og ta hensyn og dekker over morens drikking som må forbli en hemmelighet.
Historien er utrolig sterk og gripende. Det er så levende fortalt hvordan familien blir medavhegig i morens alkoholise at det blir vondt å lese. På tross av det tunge innholdet er det en lettlest roman med godt driv gjennom hele boken.

Bøker som ligner:
Overleverne av samme forfatter

Se om boka er ledig

ForsideTingenes tilstand
av Sandra Lillebø

Et barn som vokser opp med illusjonen av en mor.

Jeg elsker ikke min mor, men jeg har alltid hatt et brennende ønske om å føle meg elsket. Dette er en selvbiografisk roman om en voksen datter med et så dårlig forhold til sin mor at hun har brutt all kontakt med henne. Nå vil hun skrive sin historie.

I korte minneglimt avdekkes en barndom som ingen barn skulle behøve å oppleve. En stillferdig bok, men en knyttneve av en historie, fortalt i et kort og konsist språk. Usentimentalt og usminket om å vokse opp med en psykisk syk mor.

Se om boka er ledig

Denne ligger i Bookbites både som bok og lydbok.

ForsideI dag jeg, i morgen du:  roman 
av Kjersti Annesdatter Skomsvold 

Skomsvold har en evne til å skildre sykdom og kriser i et språk som er gjennomsyra av humor og absurde innfall. Det kjennetegner også hennes sjette roman som handler om å frigjøre seg fra autoriteter og våge seg ut i livet. 
Hovedpersonen er 45 år gamle Peter Venn som har bosatt seg i leiligheten under moren Der lever han et ensomt og tilbaketrukket liv. Han sitter hele dagen og oversetter bøker kun avbrutt av noen gåturer. Men til tross for lite ytre handling er det mye som skjer på det indre plan, for Peter har et rikt fantasiliv. 
Boken har et veldig billedlig språk De som har likt Skomsvolds tidligere bøker, vil kjenne seg igjen og glede seg over denne som ligner tidligere utgivelser i både språk og tematikk. 

Se om boka er ledig

Denne ligger i Bookbites både som bok og lydbok.

 

Folk med angstFolk med angst
av Fredrik Backman

En person går inn i en bank for å rane den, men oppdager at det er en kontantløs bank. I panikk flykter raneren inn i en leilighet, og blir med det gisseltaker. Utenfor samler det seg politistyrker, inne i leiligheten utspiller det seg en morsom, uventet og rørende historie. Boka følger flere karakterer, og det hoppes tilbake i tid. Selve gisselsituasjonen får vi høre om fra forskjellige perspektiver, og sannheten om hva som egentlig skjedde i leiligheten blir vridd og vendt på. En overraskende, varm historie med brodd, om de store tingene i livet.

 

 

Bøker som ligner:
Andre bøker av Fredrik Backman
Jonas Jonasson

Se om boka er ledig

Kan også leses eller høres som lydbok i appen Bookbites.

Sveas sønn
av Lena Andersson


Husker du kjærlighetssyke Ester Nilsson. Nå har Lena Andersson lagt den innviklede kjærligheten på hylla og er aktuell med to romaner om fremveksten av det moderne Sverige, om folkhemmets vekst, storhetstid og oppløsning. Sveas sønn er den første.
Her møter vi Ragnar Johansson. Han er den fødte sosialdemokrat og føler i motsetning til sin mor Svea en større hengivenhet til Staten enn Gud. Han kunne fått en karriere med status, men velger et yrke som sløydlærer. På fritiden står idrett i høysetet, både for ham selv og de to barna. Han streber etter å ikke skille seg ut og forbli et vanlig, gjennomsnittlig menneske.
Dette er en morsom, klok og rørende generasjonsroman om de endringene som forener og skiller oss mennesker fra hverandre. Og om å våge å være sann mot seg selv.
Den frittstående oppfølgeren «Datteren» kommer på norsk i 2021.

Se om boka er ledig

 

Litt av en tid
av Kiley Reid

Du vet de fordommene vi alle har, de som vi egentlig ikke vil vedkjenne oss? I “Litt av en tid” utforskes nettopp dette, fra ulike perspektiver. Emira er en svart, ung kvinne med lite penger, som sitter barnevakt for den treårige, hvite Briar. På en butikk en kveld blir hun anholdt av en sikkerhetsvakt, mistenkt for kidnapping. Det rulles ut en spennende fortelling om menneskers forestillinger om klasse og etnisitet. Dette er en ypperlig underholdningsroman med en lett tone, der sidene farer av gårde i toppfart. Romanen er også minneverdig og føles viktig, fordi den berører betente temaer på en skarp og utforskende måte. En roman som ber om å bli diskutert.

 

Bok som ligner:
Små branner overalt av Celeste Ng

Se om boka er ledig

Bente blir BENTE
av Dora Thorhallsdottir

49 år gamle Bente har hatt samme jobb hele arbeidslivet. Hun er dritt lei av alt og alle. Da hun vinner vinlotteriet på jobb og ikke blir det minste glad, sender sjefen henne i terapi. Høyst motvillig og med mye skepsis møter Bente opp til sin første terapitime. Ikke særlig fornøyd med å bli en del av statistikken over damer som går i terapi fordi livet er litt “vanskelig”.

Humoristisk og kaospreget og tidvis spot on, om overgangsalderens plager. Så tar det litt av og blir kanskje litt klisjè, men underholdende er det.

 

Bøker som ligner:
Nei og atter nei av Nina Lykke
Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet av Heidi Linde

Se om boka er ledig

Kledd naken
av Agnes Lovise Matre

Kjenner du igjen redselen av å være alene i huset når det er mørkt? Iselin er også mørkeredd, men ironisk nok er det ikke mørket hun bør være redd. Vi er i idylliske Hardanger, et lite bygdesamfunn der alle kjenner alle. Iselin blir voldtatt av en nær venn, men skam og skyldfølelse gjør at hun ikke forteller det til noen. Mens voldtektsmannen blir mer og mer truende blir boka mer og mer intens. En klaustrofobisk, uhyggelig og urovekkende bok som det er vanskelig å legge fra seg.

 

 

 

 

Bøker som ligner:
Iskald og Skinnet bedrar av samme forfatter om politimannen Bengt Alvsaker.

Se om boka er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites. Både på nynorsk og bokmål.

Døgnåpent
av Sayaka Murata

Keiko jobber som timesansatt i en døgnkiosk hvor hun føler at hun passer inn for første gang. Kiosken er det eneste stedet hun føler seg normal, hun blir fortalt hva hun skal si og hvordan hun skal oppføre seg. Men hun kjenner presset fra familien sin, som mener hun ikke er frisk siden hun ikke har fast jobb, mann og barn. Arbeidsinstruksen med de strenge ritualene, den fremragende servicen og de ryddige hyllene. Man kan virkelig føle den travle atmosfæren og det er lett å skjønne hvorfor hun trenger faste rammer i en ellers kaotisk verden.

 

 

Se om boken er ledig
Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Allis sønn
av Magnhild Haalke

Står “mammapolitiet” like sterkt i dag som på tredvetallet? Hvordan er det å oppdra et annerledes barn når man er livredd for skammen i det å mislykkes? Alli må kritisere, korrigere, ja til og med slå Elling, i et forsøk på å fjerne det følsomme, spontane og fantasifulle som gjør Elling til et annerledes barn. Og Elling slår igjen. Til slutt ender det med katastrofe. Vi veksler mellom Elling og Allis tanker, et godt fortellergrep som gjør at man føler sympati for dem begge. Boken vekker harme mot Alli, men samtidig skjønner man at det ikke er så lett når man møter de dømmende menneskene i samfunnet rundt. Det en dyster og håpløs stemning i boken, og et poetisk og filosofisk språk med vakre miljøskildringer som gjør det lett å leve seg inn i det lille øysamfunnet.

Bøker som ligner:
Huset med den blinde glassveranda av Herbjørg Wassmo
Rase av Monica Isakstuen

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

 

Tollak til Ingeborg
av Tore Renberg

Møt Tollak, en rasende, mannevond, gammel einstøing. En mann som selv sier at han hører fortiden til. Han klandrer den nye tiden for alt som går galt. Den tok levebrødet fra han, den lærte datteren å pisse på alt forfedrene bygde opp og til slutt tok den hans elskede Ingeborg i fra han. Nå er det bare han og Oddoen igjen på gården, Oddoen er voksen, men likevel et barn. Hvem er egentlig Oddoen og hva skjedde med Ingeborg? Nå går livet mot slutten og Tollak vil ikke ta med seg hemmelighetene sine i graven. En energibombe av en bok med et mannsportrett som det slår gnister av. Hør den som lydbok, fortreffelig lest av forfatteren selv. Denne fikk også Bokhandlerprisen i år.

Se om boken er ledig

Finner også som ebok og lydbok i appen Bookbites.

Er mor død
av Vigdis Hjorth

Billedkunstneren Johanna har ikke hatt kontakt med familien på over tredve år. Likevel har hun en altoppslukende lengsel. Hun flytter hjem, like i nærheten av moren, men nøler med å ta kontakt. Forfølger henne heller på avstand. Du føler den desperate og såre stemningen gjennom hele boken. Vigdis Hjorth har en egen evne til å formidle følelser. Og om hvor viktig en mor er i livet. Kanskje en av hennes beste bøker.

“Kanskje mor ikke vil snakke med meg under noen omstendigheter, det faller meg vanskelig for å tro. At barn fornekter sine foreldre, er forståelig, at foreldre fornekter sine barn, og så hardnakket, er sjeldent”.

 

Bøker som ligner:
Fuglene under himmelen av Karl Ove Knausgård
Hva er det med mor og Arv og miljø av Vigdis Hjorth

Se om boken er ledig

Finnes både som lydbok og ebok i appen Bookbites.

Hendelsen
av Annie Ernaux

“En mandag kom jeg hjem fra et besøk hos dem med et par strikkepinner jeg hadde kjøpt en sommer for å strikke en jakke som aldri ble ferdig. Store metalliske blå pinner. Jeg hadde ikke funnet noen løsning. Jeg hadde bestemt meg for å ta saken i egne hender.“

Annie Ernaux memorerer om egen abort på 60-tallet i Frankrike. Abort var ulovlig, men hun ville likevel ikke beholde barnet. Vi får en detaljert beskrivelse av tre måneder som preget hele hennes liv. Hun skriver ekte, sterkt og troverdig om lyst, skam og trakassering. En kontroversiell, usentimental og meget aktuelt selvbiografisk roman.

 


Bøker som ligner:
Årene av Annie Ernaux
Jeg lever et liv som ligner deres av Jan Grue
Tung tids tale av Olaug Nilssen


Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Ikke gråte
av Lydie Salvayre

Det er sommeren 1936 og Montse reiser til Barcelona for å være med anarkistene. Det er snart borgerkrig i landet, og utallige liv skal gå tapt i årene som kommer. Montses historie blir fortalt av henne selv som 90-åring. Hun har glemt nesten alt, men denne sommeren har brent seg fast i minnet. Hun er ung og opprørsk, og skal bli forelsket for første gang. Dette er både en personlig og historisk roman, som berører og opplyser. Rystende, original og brutal om et tema man kanskje ikke kan så mye om fra før.

Bøker som ligner:
Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis
Lille land av Gaël Faye

Se om boka er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Ut av mørket
av Eskil Aasmul

Velkommen til Lerkeveien, en liten veistubb der alt ser ut til å være på stell. Her er det velstelte hager og nypolerte biler, men idyllen er skjør. Faren til Jesper pleide å slå, broren til Kim pleide å ruse seg, og han som bor innerst i veien er det ingen som er trygg på. Dette er en kølsvart feelgood-bok med et stort og fargerikt persongalleri. En ung pønker-jente som er instruktør i selvforsvar, tøffere enn de fleste. En einstøing med stemmer i hodet og overnaturlige evner. Og fengselsdirektøren med politiske ambisjoner er det best å passe seg for. Originalt, dystert, mørkt og grunnleggende grusomt, men også underfundig og mystisk. En mørk feelgood der heltene kommer i nye fasonger enn vi er vant til.

 

Bok som ligner:
Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Vi er fem
av Mathias Faldbakken

En kveld går Tormod inn på verkstedet sitt, og blander ulike typer leire - uten å ane omfanget av hva det er han kommer til å skape. Handlingen tar plass i et lite bygdesamfunn i Norge, og vi følger den nå trygge og familiekjære altmuligmannen Tormod som har en brokete tenårings-fortid. Faldbakken fascinerer dypt både i språkform og historieoppbygging. En moderne eventyr-roman som på tvers krysser sjangre som horror, science fiction, mytologi med rå realisme, som er morsom, skarp og unik.

 Se om boken er ledig 

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Ingen kan hjelpe meg
av Ingvar Ambjørnsen


Ambjørnsens Elling skriver igjen. Denne gangen tar han for seg den franske samtidsforfatteren Michel Houellebecqs verk “Lanzarote” og leser nøye gjennom kapitlene både med stor gjenkjennelsesfaktor og skarp kritikk, hjemme i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Her er det en god dose humor, i kjent Ambjørnsen stil. Man trenger ikke å ha lest Elling-serien fra før, men selvsagt er det godt og morsomt å komme tilbake til det unike perspektivet Elling har på livet, seg selv og ikke minst Houellebecq.Se om boken er ledig

Kan også leses eller høres i appen Bookbites.

Som svaler kom de
av William Maxwell

En amerikansk klassiker fra 1937 som kom i norsk oversettelse først i 2018. Handlingen er lagt til Midtvesten i USA i 1918. Første verdenskrig er i ferd med å ta slutt og en dødbringende influensaepidemi herjer verden. Vi følger familien Morrisons liv på godt og vondt gjennom fortellerperspektivene til de to sønnene og faren. Forfatteren gir tidløse portretter av forholdet mellom mor og sønn. Det er en stilistisk vakker og trist roman som sitter i både magen, hjertet og hjernen.

 

 

 

Bøker som ligner:
Til fyret av Virginia Woolf

Se om boken er ledig

Boken kan også leses i appen Bookbites

Ja, vi elsker
av Tove Braathen

Tove Braathen tegner et skarpt bilde av det moderne norske velferdssamfunnet gjennom møter med tre enkeltskjebner i dagene rundt 17. mai. Vi møter Connie som frykter for jobben sin i kassa på dagligvarebutikken når det skal innføres selvbetjeningskasser. Kenneth er en ung mann som fortsatt bor hjemme på gutterommet og som mer eller mindre tilfeldig har havnet i stillingen som assisterende butikksjef og Darina går på norskkurs og jobber i hjemmetjenesten. Alle er de outsidere som forsøker å finne sin plass både i samfunnet og i sine egne liv. Dette er en fin og sår roman om ensomhet og utenforskap.

 

Bøker som ligner:
Alle disse dagene av Tove Braathen

Se om boken er ledig

Boken kan også leses i appen Bookbites

Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet
av Heidi Linde

Vigdis, en middelaldrende trebarnsmor og jordmor lider av beslutningsvegring. Hun er lei av ekteskapet sitt, hun vil ut, men vet ikke hvordan hun skal få sagt det til mannen som hun har vært gift med i 22 år. Han som verken drikker eller slår, men som heller ikke bidrar så mye.
Linn, en litt yngre ettbarnsmor oppdager til sin skrekk at menn ikke snur seg etter henne på gata lenger. Og hun trenger den oppmerksomheten, koste hva det koste vil. Disse to kvinnenes historie krysser hverandre og leder til endringer i begges liv.

En roman om moderne samlivs utfordringer. Om morsrollen, utroskap og om å finne tilbake til seg selv.

 

Bøker som ligner:
Bøkene til Nina Lykke, Monica Isakstuen og Trude Marstein

Se om boken er ledig her

Kan også leses som ebok i appen Bookbites

Min mørke Vanessa
av Kate Elizabeth Russell

 

En tankevekkende, moderne Lolita. Vanessa er 15 år og på internatskole. Hun er flink til å skrive dikt, og kanskje er det derfor den voksne læreren hennes legger merke til henne. Eller er det fordi hun er ensom og et lett bytte? Et forhold, eller misbruk, begynner. 17 år senere blir Vanessa kontaktet av en annen tidligere elev, som har anmeldt Jacob for overgrep. Flere jenter kommer fram med sine historier om læreren, og mediene følger saken. En skjør og gripende roman, som utforsker overgrep, offerrollen og traumer. Tøff og mørk, men ikke håpløs.

 

 

Bok som ligner:
Kinderwhore av Maria Kjos Fonn

Se om boka er ledig her 

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Dommerfruen
av Ann O´Loughlin

Det er 12 år siden Emma brøt med faren sin og reiste til Australia. Nå er faren død og hun er tilbake i Dublin for å rydde i boet etter han. To parallelle historier. Det starter i 1950-årene, vi møter Grace, en ung kvinne som etter en dødfødsel blir sendt til asylet for å komme til hektene igjen. Grace er Emmas mor, moren som Emma trodde døde da hun ble født. Det skal vise seg at det ikke er den eneste løgnen i denne familien. Familiefortelling stappfull av hemmeligheter, svik, løgner, bedrag og drama. Og en kjærlighetshistorie uten sidestykke.

 

 

Bøker som ligner:
Arven av Lisa Jewell
Den glemte hagen av Kate Morton
Tilbake til Riverton av Kate Morton

 

 

Barnepiken
av Emma Rous

 

England, 1991, på Summerbourne House får 18 år gamle Laura jobb som barnepike hos familien Meyers. I 2016 finner 25 år gamle Seraphine Meyers et fotografi fra den dagen hun og tvillingbroren Danny ble født. Bildet er tatt bare noen timer før moren deres kastet seg ut fra en klippe og døde. Men på bildet holder moren bare ett spedbarn. Hva skjedde egentlig den dagen og hvor ble det av barnepiken? Seraphine begynner å nøste i historien, men det er det noen som ikke liker, og det blir etterhvert farlig. To parallelle historier fra et engelsk overklassemiljø, som veves sammen til en dramatisk familiehistorie. Kjærlighet, svik, bedrag, og store familiehemmeligheter.

Bøker som ligner:
Bøkene til Kate Morton og Lucinda Riley
Dommerfruen av Ann O´Loughlin

Se om boken er ledig

I samme seng
av Beth O'Leary

Tiffy trenger et nytt og billig sted å bo, etter at kjæresten ble til ekskjæresten. Leon bor bra, men han trenger penger. Siden han jobber nattevakt er leiligheten hans ledig om nettene. Løsningen blir å dele leilighet. Leon bor i den om dagen og Tiffy har den om kvelden og natten. Det burde være den perfekte løsning. Men så har vi en kjæreste som ikke syns idèen er så veldig god, en psykopat av en ekskjæreste og en bror i fengsel, som muligens er uskyldig dømt, her er det duket for forviklinger. Lettbeint, forutsigbart, klisjèfylt og deilig underholdende.

 

 


Bøker som ligner:
En liste for livet av Lori Spielman
Bridget Jones' dagbok av Helen Fielding
Alt i et øyeblikk av Erica James

Se om boken er ledig

Forventning
av Anna Hope

Hannah, Cate og Lissa er tre unge kvinner som er bestevenner og samboere. Livet ligger foran dem, og de deler alt av opplevelser og hemmeligheter. De er fulle av forventning til hva livet kan gi dem og tar for seg av kunst, kreativitet, romantikk. Men ti år senere er livet ikke blitt som noen av dem håpet, med mislykkede karrierer, barnløshet og ekteskap som går i oppløsning. Romanen handler om vennskap og hvordan man kan finne sin vei her i livet når ting ikke blir som man hadde håpet eller trodd på forhånd. Og om hva det vil si å være kvinne og forsøke å finne balansen mellom det man forventet og livet slik det ble.

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Se, vite, tenke
av Bao Nakashima

Kloke og innsiktsfulle visdomsord som virkelig får deg til å tenke.

Forfatteren Bao Nakashima er bare 9 år gammel og omtaler seg selv som «En filosof med en liten kropp». Han skriver om livet, bekymringer, mamma og dataspill.

"Bekymringer er menneskes skatter, det er galt å ta dem fra folk. De er en nødvendig del av virkeligheten."

Kan leses som ebok i appen Bookbites

 

Kjærlighetens Antarktis
av Sara Stridsberg

Romanen er en fortelling om et dødsøyeblikk som aldri noensinne tar slutt. En kvinne befinner seg i skogen alene sammen med en mann som vil henne vondt, og han dreper henne. Kvinnen, som heter Inni, er prostituert og forstår ganske fort før det fatale skjer at dette er en mann med dårlige hensikter. Men hva kan hun egentlig gjøre? Det foregår en sirkling rundt dødsøyeblikket, parteringen, hva som skjer med kroppsdelene, hvor de plasseres, i en koffert, hodet i en brønn, og alt det som skjer er hemmelig for verden. Det er et hjerteskjærende eksistensielt drama som skildrer utsatthet, ensomhet, og morskjærlighet med en blanding av skrekk, lengsel, fortvilelse og skjønnhet. Mange av scenene er svært voldsomme, men de er vakkert og poetisk skildret. 

Bok som ligner:
Vernon Subutex av Virginie Despentes

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Alle andre
av Sally Rooney

Fan av Jane Austens univers? Denne boka har litt av den samme følelsen, men er i en moderne setting! Connell og Marianne vokser opp i samme irske småby. Hun er rik, skarp og venneløs, han er en populær arbeiderklassegutt. Et intenst og ømt kjærlighetsforhold starter, som de holder skjult fra de fordomsfulle småbyfolkene. De møtes igjen på universitetet i Dublin, men da er de sosiale rollene snudd. En vakker og følelsesladd karakterdrevet historie, om komplekse relasjoner og ung kjærlighet. Boka er blitt til en tv-serie som er tilgjengelig på NRK. Både bok og serie er kritikerrost. 

 


Bøker som ligner:
Samtaler med venner av samme forfatter
Forventning av Anna Hope
En dag av David Nicholls
Call me by your name av André Aciman
Nora eller brenn Oslo brenn av Johanna Frid


Se om boka er ledig her

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Alle disse dagene
av Tove Braathen

Nestenkjæresten til Evy blir funnet død i huset sitt på Vinderen. Etterforsker Sigurd Huse leder drapsetterforskningen og er den som binder de andre karakterene sammen med etterforskningen sin. Karakterene består av ungdommer og voksne som alle strever med livet. Etterhvert viser det seg at alle har forbindelseslinjer til hverandre. Boken er slags krimfortelling, men hovedfokuset er på de involverte menneskene og miljøet rundt. Boken berører tema som adoptivbarn/foreldre, skilsmisse og ensomhet.

Dette er Tove Braathens debutbok. Den er en medrivende fortelling om mellommenneskelige relasjoner. Boka har et godt språk og et variert persongalleri.

Passer for deg som liker krimfortellinger med mer dybde til karakterene.

Bøker som ligner:
Berøringen av Britt Karin larsen
Menn i min situasjon av Per Petterson
Da Henrik Husten kom hjem av Bård Nannestad
Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm

Se om boken er ledig

Boken kan også leses som ebok i appen Bookbites

 

På jorda er vi glimtvis vakre
av Ocean Vuong


Veslehunden, moren hans Rose og bestemora Lan bor i Hartford i USA. Moren har en neglesalong der hun strever livet av seg omtrent døgnet rundt i en helseskadelig dunst av kjemikaler i trange og vanskelige kår. Familien er opprinnelig flyktninger fra Vietnam. Som Rose sier; «Hugs at du ikkje skal tiltrekke deg merksemd. Du er allereie vietnamesisk.» Men det er vanskelig å ikke tiltrekke oppmerksomhet når man i tillegg også er homofil og har en drøm om å utdanne seg innen det mest unyttige faget som finnes: engelsk litteratur. Oppvekstromanen handler om å klare seg på tross av at folk du er glad i dør av overdoser og for hardt arbeid, fortalt i et poetisk og nydelig språk.


Bok som ligner: 
Noe tapt og noe vunnet av Tara Westover

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Full spredning. En legeroman
av Nina Lykke

Fastlegen Elins liv går i oppløsning mens hun står passiv og ser på at det skjer. Hun har forlatt mannen Aksel, etter at hun har gjenopptatt kontakten med sin gamle flamme Bjørn. Elin flytter inn på kontoret, og har plastskjelettet Tore som nærmeste samtalepartner. Romanen handler om hvor svake vi mennesker blir når vi senker guarden og kravene i et ellers rutinepreget og statusjaget liv, fortalt med en humor som tar det moderne samfunnets valgfrihet og i-landskvaler på kornet. For lever vi ikke egentlig alle på en løgn? Nina Lykke har med denne romanen omdefinert begrepet legeroman, til å bli en satirisk, lett roman som både er mørk og morsom på en gang.

 


Bok som ligner:
Rettsstridig forføyning av Lena Andersson

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født
av Mona Høvring


To søstre i tyveårene reiser til et høyfjellshotell i et vintervakkert, alpelignende landskap for et lengre opphold. Den yngste av dem, Ella, skal ta seg av den eldre søsteren Martha, som har vært innlagt på et nervesanatorium. En gang var de to svært hengivne, nå er forholdet preget av underliggende konflikter. Allerede på første side nevner Ella den østerrikske forfatteren Stefan Schweig, som legger en slags dekadent, mellomkringstidsaktig stemning over hotellet, der hemmelighetsfulle møter finner sted og nye fascinasjoner oppstår. Det handler om kjærlighet og forvirring, og det er en fortrolighet og en gåtefullhet i denne romanen som sammen med det lyriske og vakre språket gjør den så lesverdig.


Bok som ligner:
Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakamis

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Drep ikke en sangfugl
av Harper Lee

En amerikansk bestselgende klassiker i ny modernisert utgave. Boken er en oppvekstskildring fra en rasesegregert småby i sørstatene i 30-årene. Byen står foran et rettsdrama: En svart mann er tiltalt for å ha voldtatt ei hvit jente og Scout sin far skal være forsvarer. Gjennom barnets øyne får vi et innblikk i de voksnes rasistiske og klassebevisste holdninger. En varm, ettertenksom, detaljrik og viktig bok som setter søkelyset på fordommer og de fargedes rettigheter. Forfatteren har mottatt en rekke litterære priser og boken er oversatt til 40 språk. Historien er i tillegg filmatisert og utgitt som grafisk roman.

 

 

Bøker som ligner: 
Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers 
Mississippi av Hillary Jordan

Se om boken er ledig
Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Bokforside av Herfra til HiroshimaHerfra til Hiroshima
av Sunniva Lye Axelsen


Hjemmehjelpen Ingrid er så sjalu og nevrotisk at kjæresten Thomas går fra henne like før de skal ut på en lengre reise. Da Thomas tar med en venninne i stedet for Ingrid, bestemmer hovedpersonen seg for å forfølge dem verden rundt. Deretter følger en vanvittig ferd hvor Ingrid stalker eks-kjæresten. Tonen er bister, med snert og svart humor. Da Ingvar Ambjørnsen skulle trekke frem høydepunkt fra bokåret 2019, var Axelsen en av favorittene. Dette er ikke så underlig, da hun ved siden av Ambjørnsen er blant landets beste til å skrive galgenhumoristiske outsiderportretter.


Bøker som ligner:
Elling-bøkene av Ingvar Ambjørnsen

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Velkommen til dyrehagen
av Silje Bekeng-Flemmen

 

Lisa og bestevenninnen Ida hadde en pakt om at de aldri skulle få barn. Men så opplevde Lisa det hun beskriver som et biologisk bakholdsangrep, og plutselig har hun fått to; treåringen Alma og babyen Lilly. Lisa vil ikke fremstå som ambisjonsløs på egne vegne, men det er ikke alltid at hormoner og instinkter drar i samme retning som hennes feministiske overbevisninger. I en hektisk hverdag med bleieskift, tidsnød og babysang, prøver hovedpersonen å finne frem til en ny identitet og selvforståelse. En underfundig og morsom roman med essayistiske trekk, om småbarnsliv, identitet og kjønnsroller.


Bøker som ligner:
Aldri aldri aldri av Linn Strømsborg
Barnet av
Kjersti Annesdatter Skomsvold

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.


Uten vesentlige feil eller mangler
av Linda Skomakerstuen


Elvira er revisor, flink med tall, ikke så flink med mennesker. Egentlig liker Elvira verken folk eller dyr. Men da den pensjonerte jordmoren i nabohuset dør og en kvinne forsvinner fra den lille sørlandsbyen tar Elvira saken i egne hender. Med den avdøde jordmorens innpåslitne hund på slep. Underfundig feelgood, humoristisk, sært og bittelitt sårt. En salig blanding av humor, spenning, forsvinningsmysterium og romantikk. Florlett og fjollete, rett og slett deilig useriøst.

 

 


Bøker som ligner:
Uten innkommende ordre av Linda Skomakerstuen
Irma Dahl - den dedikerte begravelsesagenten av Kristine S. Henningsen
Prosjekt Rosie av Graeme Simsion
Herfra til Hiroshima av Sunniva Lye Axelsen

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.

Dei sju dørene
av Agnes Ravatn

Nina Wisløf, desillusjonert litteraturprofessor som mener at litteraturvitere ville vært bedre etterforskere enn politiet. Gift med legen Mads Glaser, helsebyråden som er mest kjent for å ha vedtatt å rive sitt eget hus. Noe som har sendt paret ufrivillig ut på husjakt. Datteren Ingeborg, er også på boligjakt. Hun kaster blikket på det gamle huset etter tante Lena. Men når leieboeren, en ung alenemor, forsvinner sporløst starter Nina sin egen etterforskning. Det kan hende at hun kommer til å angre på det. En pageturner av en bok. Boka er nominert til Rivertonprisen 2019, men her er det like mye satirisk humor som spenning. Ravatns ramsalte raljering med trender i samtiden er ubetalelig. Krasse skråblikk og kjappe replikker.

Bøker som ligner:
Fugletribunalet av Agnes Ravatn
Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

Se om boken er ledig

Kan også leses som ebok i appen Bookbites.


Publisert: 30.03.2020 20.51
Sist endret: 01.08.2022 13.28