Prosjektet "Med sofaen som musikkscene"

Hvordan kan vi bruke musikk for å skape bedre hverdager for våre beboere med demens? Det var det underliggende spørsmålet da Skytta demenssenter i Nittedal gikk i gang med et musikkprosjekt i 2014.

Sammen med musiker og sykepleier Gina Nordby lagde vi et konsept hvor beboerne fikk intimkonserter på sin veranda, ved senga, i godstolen eller et annet egnet sted – med musikk håndplukket for den enkelte. Pårørende ble konsultert for å finne favorittsanger – og noen ganger var de også til stede på konsertene.

Evnen til å oppleve vemod, glede og velvære bevares selv om man rammes av demens. Det er dessuten påvist at musikk har innvirkning på emosjoner og sinnsstemninger; også med dempet uro og angst som effekt. Det er også erfaringen fra dette prosjektet.

Last ned prosjektrapporten "Med sofaen som musikkscene" (PDF, 2 MB)

Fotoutstilling

Tidligere sykehjemslege Rita Romskaug var med på noen av konsertene; til en forandring med kamera. Bildene ble brukt i prosjektrapporten, men også til vandreutstillingen "Å nå inn – erfaringer med musikk i demensomsorgen" som ble åpnet av ordfører Hilde Thorkildsen i november 2015, som del av Skyttas 20 års jubileum.

Her kan man se bildene med tilknyttede tekster, og også få "være med" på intimkonsertene gjennom en iPad-installasjon med videoer.

Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde Foto: Nittedal kommune / Geir Smith-Solevåg - Klikk for stort bilde
Sist endret 29.08.2016